Haslevsjalet, version 1

Haslevsjalet, version 1

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould     garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

Haslevsjalet, version 1

Når jeg skriver version 1, er det fordi, det er første gang, jeg strikker Haslevsjalet. Og fordi jeg allerede nu påtænker at strikke et til, som passende kan hedde version 2 …

Haslevsjalet er designet af Charlotte Kaae (byKaae) i forbindelse med Strikkefest i Haslev 2016. 
Opskriften er gratis, og du finder den på hendes blog lige her

Sjalet er ret nemt at strikke, da det kun er retmasker, og selv en nybegynder kan være med. –Man kan hurtigt lære at slå om og strikke 2 ret sammen.

Du kan strikke sjalet i forskellige typer garn (uld, silke, alpaka osv.) og forskellig tykkelser garn, men der er lagt op til, at der strikkes på en tykkere pind end der passer til garnet.

Størrelsen er også nem at justere, for der startes i nakken og strikkes nedad med udtagning af 4 masker på hver anden pind (1 i hver side og 1 på hver side af de tre midtermasker). 
Man strikker bare til man løber tør for garn eller har den ønskede størrelse. Sørg for at dit endelige maskeantal er deleligt med 6, for at det kan passe med blondekanten.

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould  garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould  garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

Det er første gang jeg har strikket med mit eget håndfarvede tykke merinould, og jeg er ret glad for resultatet. Garnet var med ret korte farveskift i lilla og pink mellemtoner og tilsat speckles i mørk lilla og mørk pink, hvilket giver et meget spættet udtryk på det færdige strik – endnu mere i retstrik end i glatstrik. Det er en smagssag, om man kan lide et så uroligt udtryk, men lige her synes jeg, det ser godt ud. 
Et så stort retstrikket stykke skal efter min mening strikkes i et multifarvet garn for ikke at blive kedeligt. Om det så er med korte eller lange farveskift er jo op til dig.

Jeg ville gerne have mit sjal til at være tykt og vamset, og har derfor med vilje valgt ikke at følge opskriften mht. en tykkere pind. Jeg har strikket på pinde 5 mm og med en strikkefasthed på 16 masker.
Eftersom det er i merinould, er det samtidig også dejlig blødt; uhh det er lækkert : o)

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould   garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould   garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

En anden ændring jeg har gjort er udtagningerne. Man kan tage ud på flere forskellige måder, og her gøres det ved at slå om og strikke omslaget ret på næste pind, så der kommer et hul. En sådan hulrække ser man sommetider også ved fx et raglanærme, og jeg er personligt ikke så vild med det. Jeg har derfor strikket omslaget drejet ret i stedet for, og derved fået en udtagning uden hul.

Jeg har brugt 300 gram af Tyk Merinould og strikket til jeg ikke havde mere garn = 267 masker.
På næste (= sidste pind) har jeg taget 3 masker ud til i alt 270 masker, så antallet er deleligt med 6 og dermed passer til blondekanten. 

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould    garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

Til blondekanten ville jeg gerne fremhæve det lilla i sjalet og bruge en mørk lilla.

Jeg prøvede først med Sterk, men syntes at den var for tynd, for jeg ville gerne have blondekanten i samme tykke tekstur som selve trekanten i sjalet. Det kunne ellers være blevet godt med det lidt lodne udtryk fra alpakaulden.
Jeg kunne så i stedet have brugt 2 tråde Mini Sterk, men pga. farven endte jeg med at vælge 2 tråde Heritage ensfarvet 5633 Italian Plum.
Sammen med dén strikkede jeg en tynd glimmer følgetråd.
Madeiras Metallic no.120 i en lilla farve er meget glansfuld men ikke det helt store paillet glimmershow. Den er rimelig diskret, men pifter alligevel dit strik op med superflot glimmer. Den “råber” ikke så meget indendørs, men glimter flot under en lampe eller i sollys.
At bruge den her sammen med et tykt garn, giver en ret flot effekt. Jeg er vild med det !!

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould    garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

Jeg var i øvrigt lidt i tvivl om, hvor jeg skulle starte blondekanten. Det var mest logisk at starte dér, hvor min retstrikkede trekant sluttede, men det syntes jeg ikke blev så pænt. Jeg pillede op og startede i stedet i den anden ende, så den sidst strikkede retrille kom på bagsiden af mit arbejde/blondekanten. Dét ender så med at blive min forside på sjalet, for den synes jeg er flottest, og eftersom blondekanten også er i retstrik betyder det ikke så meget, hvad der er forside og bagside.

 

Alt i alt er jeg ret vild med mit nye sjal. Det er tykt, blødt og varmt. Det har superflotte farver med et flot farvespil OG glimmer. –ja, lilla er min absolutte yndlingsfarve, og der må også gerne være knald på styrken, så det er et pletskud.

Du bestemmer selv, om du vil have lige så meget knald på farverne, eller det skal være mere afdæmpet.

Mit sjal voksede en lille smule i vask. Det målte før vask 139 cm i bredden x 65 cm i højden. Efter vask er målene 147 cm bred x 69 cm høj.

garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould     garnyarn-bykaae-haslevsjalet-haandfarvet-merinould

Hvis du også gerne vil strikke Haslevsjalet, kan du fx bruge:

300 gram håndfarvet Tyk Merinould + 120/100 gram ensfarvet blondekant i 2 tråde Mini Sterk eller Heritage ensfarvet

200 gram håndfarvet Mellem Merinould + 61 gram ensfarvet blondekant i Sterk

100 gram håndfarvet Tynd Merinould eller Heritage Paints + 100 gram ensfarvet blondekant i Mini Sterk eller Heritage ensfarvet

 

By | 2018-05-31T09:09:48+00:00 februar 11th, 2018|Garn, GarnYarn, Opskrift|1 Kommentar

Om forfatteren:

En kommentar

  1. Asta Truelsen februar 14, 2018 af 11:03 am - Svar

    Super flotte farver – og gode foto!

Læg en kommentar

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux